Ο ΕΜΑ ξεκινά έρευνα για επιπτώσεις των εμβολίων mRNA στην έμμηνο ρύση

Έπειτα από καταγραφή περιστατικών αιμορραγίας στην έμμηνο ρύση και απώλειες περιόδου σε γυναίκες που είχαν εμβολιαστεί με σκευάσματα mRNA, αλλά και νέες επιστημονικές έρευνες, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε ότι ξεκινά εκ νέου έρευνα.

Στόχος, να διερευνηθεί αν συσχετίζεται η χορήγηση mRNA εμβολίων για την Covid-19 (τόσο της Moderna όσο και της BioNTech/Pfizer) με τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην έμμηνο ρύση των γυναικών.

Την έρευνα θα πραγματοποιήσει η επιτροπή ασφάλειας φαρμάκων. Η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης και Κινδύνων του ΕΜΑ, που είχε κάνει και στο παρελθόν έρευνα για διαταραχές της εμμήνου ρύσης, είχε ανακοινώσει ότι δεν υπήρχε διασύνδεση με τον εμβολιασμό. Ωστόσο, καθώς έχουν υπάρξει νέες αναφορές περιστατικών, παράλληλα με νέα ευρήματα σύμφωνα με επιστημονικές δημοσιεύσεις, η έρευνα ξεκινά εκ νέου.

Όπως ανακοινώθηκε, η έρευνα θα είναι εις βάθος, θα μελετηθούν τα περιστατικά, αλλά και κλινικά δεδομένα.

Σύμφωνα με τον ΕΜΑ δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα εμβόλια δεν επηρεάζουν τη γονιμότητα, αλλά δεν έχει εξακριβωθεί πλήρως τυχόν σύνδεση των εμβολίων με τις αιμορραγίες ή την απώλεια περιόδων.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει κάποιες μικρές αλλαγές στους κύκλους της εμμήνου ρύσεως λόγω του εμβολιασμού για την ασθένεια Covid-19.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί